Joulukuussa 2022 käynnistyy ainutlaatuinen ennätysyritys kun Suomalainen Jari Saario lähtee soutamaan ensimmäisenä ihmisenä edestakaisin Euroopasta Amerikkaan. Kaikkiaan 14000 kilometriä kattavan haasteen tavoitteena on alittaa eteläisen reitin 8000 kilometrin soudun 111 päivän ennätys ja palata pohjoista reittiä, jonka on aiemmin soutanut vain yksi ihminen 97 päivän ajassa.

Saario lähtee matkaan 275 kiloa painavalla Rannoch R10 soutuveneellä, mukanaan 200 kiloa ruokaa ja 100 kiloa muita varusteita. Mukaan tulee muutama vaatekerta toimivia ja kestäviä urheiluvaatteita sekä sopiva määrä alusvaatteita.

“Eteläisellä osuudella tarkenisi soutaa vaikka ilkosillaan, eihän siellä paljon katselijoita ole, mutta toimivat ja kevyet urheiluvaatteet suojaa auringolta ja hiertymiltä. Pohjoisella osuudella mennään kuivapuvussa, jonka alla pitää olla hyvät, huoltovapaat merinovillaiset kerrastot. Kylmyys on oma haasteensa”, kertoo lämpimässä viihtyvä Saario.

Nisa kuuluu Saarion tukijoihin yhdessä Craft Sportswearin kanssa. Varusteilla, tai kuten Saario itse asian ilmaiseen “varusteiden vähyydellä” on iso merkitys suorituksessa.

Veneeseen ei mahdu mitään ylimääräistä, 6 metriä pitkän ja 1,6 metriä leveän veneen hytissä on tilaa noin 3 neliötä. Vaatteet pestään merivedellä ja niiden tulee kuivua nopeasti, olla päällä mukavia ja kestäviä, toimia vaihtelevissa olosuhteissa.

“Mitään turhaa ei oteta, juhlapäivä varten saatan varata ylimääräiset puhtaat kalsarit. Ruokaa on mukana noin 200 kiloa. Pelkkää kuivamuonaa, joka valmistetaan retkikeittimellä. Juomavesi puhdistetaan merivedestä, sen tekee kone, paitsi jos se pettää niin sitten käsipumppu”, Saarinen selittää.

Tutustu Craftin ulkoiluvaatteisiin

Lue myös: Jari Saarion 14000 kilometrin yksisoutu on haaste, jota kukaan muu ei ole edes yrittäny – Nisa mukana ennätysyrityksellä

Seuraa Jari Saarion matkaa:
Instagram @jari_saario
Tik Tok @atlantic.row.tour
Ilta-Sanomat raportoi Saarion matkasta
Kotisivut: Soutaja.com

*Kuva: Laura Puurila